Eventyr som skyggeteater - 1.klasse

27. april 2021

Eventyr som skyggeteater

I høst har 1. klasse gått turer og vist stor interesse for fortellerkunstens mirakler i form av gamle eventyr. Smørbukk, gutten som ropte ulv og de tre bukkene bruse for å nevne noen. Etter jul begynte vi å dikte eventyr rundt Theodor Kittelsens bilder. Elevene valgte «Pesta» og «nøkken» (som hest) som inspirasjon til dikningen.
Ut ifra disse dikningene skapte elevene figurer, og brukte geometriske figurer og skygger som aktivitet. De skapte sine figurer satt sammen av geometriske figurer, satte navn på dem og begynte leken og dikningen til egne eventyr.
Da eventyrene var ferdig skrev vi de ned og leste de inn til lydfiler. Lydfilene ble spilt av mens elevene lekte seg frem til handlingen, og det var ekstra stas da scenene som var satt sammen av figurer kom på plass. Det var på tide med å lage film. Elevene brukte lydfilene som forteller, hvor elevene leste opp sine eventyr, og spilte teater i den flotte skyggeboksen som sto på klasserommet og resultatet ble supert!
Det ble ekstra stas da vi bygde kinorom med stolene og hadde premiere med popcorn. Det var spennende å høre seg selv og se resultatene av arbeidet og det ble jublende applaus fra en fornøyd sal.
I dette prosjektet har vi arbeidet med inspirasjonskilder, skjønnlitteratur, møte med tekst, grunnelementene i drama, fra tekst til tale, geometri, symbolikk, samarbeid, identitet, argumentasjon og demokrati for å nevne noe. Elevene har brukt etablert kunnskap i møte med nye utfordringer. Dette har vært en spennende prosess med mange gode øyeblikk og fantastiske tanker.

I påvente av en litt enklere løsning kan dere trykke pådenne linken for å finne de flotte filmene vi har laget!